Просото е античка житарица со потекло од Северна Кина и Африка. Оваа супер храна е полна со минерали како калциум, бакар, железо, магнезиум, фосфор, калиум и селен. Покрај тоа, просото ги содржи витамините Ц, Е, Б и К. Исто така е богато со протеини, растителни влакна, јаглехидрати и антиоксиданси.
Просото е одлично за лицата кои имаат дијабетес бидејќи може да помогне во контрола на шеќерот во крвта. Тоа не содржи глутен па затоа сосема безбедно можат да го консумираат лица кои се алергични на глутен или се придржуваат до безглутенска исхрана. Просото е богато со кверцетин, кој ја подобрува функцијата на црниот дроб и бубрезите.
Како да го припремите просото?
За да добиете повеќе вкус од просото, спржете го на сува тава околу 4/5 минути се додека не добие темно златеста боја. Потоа една чаша просо ќе може да ја сварите во 2 чаши вода околу 20 минути додека не омекне. За покремаста текстура, додадете повеќе течност. Просото може да се користи во приготувување на солени и благи јадења. Тоа може да биде одличен додаток на вашето главно јадење, салата или да се искористи во правење на каша.
На овие жешки температури ви предложуваме да направите салата со разен свеж или печен зеленчук, семенки и јаткасти плодови заедно со нашето Кибела органско просо.